Med i albumet finns många riktiga pärlor i svartvitt men också en del i sammetslen Kodachrome-färg. Urvalet omfattar cirka 150 bilder, som vanligt högupplösta och fria att ladda ned och använda gratis bara man nämner källan och upphovsmannen (CC BY 4.0).
Fotografierna har samlats in av SLS arkiv genom två olika upprop åren 2011 – 2015. Insamlingen av Helsingforsbilder resulterade i 350 fotografier, medan den som tog fasta på fotografier från 1950- och 1960-talen gav arkivet ett tillägg på drygt 1 700 bilder, inklusive ett stort antal Helsingforsmotiv.
Fotografierna har donerats av många olika personer, i vissa fall av fotografen själv, men ofta är det fråga om bilder som någon råkat ha i sitt album. Ibland är bilderna tagna av en nära släkting till donatorn, men i flera fall förblir upphovsmannen okänd. De flesta fotograferna är amatörer men med finns också alster av kända proffsfotografer. Därför säger det sig självt att både den tekniska och den konstnärliga kvaliteten på bilderna varierar stort. Här handlar det ändå inte om konstfotografi, utan om staden Helsingfors som motiv under 1900-talets första hälft.
En av de tidigare amatörfotograferna var Gerda Sandberg, som kom att arbeta som handarbetslärarinna. Hon dokumenterade sin speciella uppväxtmiljö på Helsingfors skeppsvarv under 1920- och 1930-talen. Familjen på tio personer bodde på varvsområdet eftersom hennes pappa Emil Sandberg arbetade här som kusk. Få av dagens helsingforsare känner ens till att det funnits ett skeppsvarv mitt i centrum ända till 1938, då det revs för att ge plats för Olympiakajen. På bilderna ser man låga träbyggnader som ter sig närmast lantliga men då Sandberg riktat kameran åt andra hållet känner man igen de stora stenhusen vid Skeppsbrogatan. Hon har också tagit fina vyer ut mot Salutorget, Skatudden och Sveaborg, bland annat under Graf Zeppelins besök 1930.
Eva Packalén hör till dem som skickligt fotograferat ett annorlunda Helsingfors ur en mer personlig synvinkel. Hennes bilder från 1950- och 1960-talen visar vardagliga motiv, bland annat kvinnor som hänger tvätt, vägarbetare i hamnen, grönsaksförsäljning på Salutorget och en försäljare vid sitt tidningsstånd.
Fotograf: Eva Packalén. SLS/Fotografier från 1950- och 1960-talen (SLS 2271_1542)
En annan liknande amatörfotograf var Max-Åke Lagerbohm, vars bilder utgör intressant dokumentation av vardagen i staden. Här finns till exempel fina fotografier av den nybyggda Olympiabyn 1952 i Kottby, där familjen hade sitt hem, och från friluftsbadet och koloniträdgården i Gumtäkt.
Fotograf: Max-Åke Lagerbohm. SLS/Fotografier från 1950- och 1960-talen (SLS 2271_336)
Pressfotografen Bert Carpelan bidrog också till insamlingen med ett stort antal högklassiga Helsingforsfotografier. Med ömsinthet och humor har han fångat sina motiv i ögonblicksbilder, såsom familjen i en fullastad fiskebåt i hamnen på väg ut till sommarnöjet, den gestikulerande trafikpolisen vid Skillnaden eller gatsoparen med sin kärra vid Hesperiaparken. Alla visar de på en stadsbild och en livsstil som i dag onekligen är historia.
Fotograf: Bert Carpelan. SLS/Fotografier från 1950- och 1960-talen (SLS 2271_1601)
En av de personer som lämnat in sina Helsingforsbilder har velat förbli anonym, men går ändå inte att lämna onämnd. De donerade fotografierna är i färg, tagna på 1950- och 1960-talen och verkar plockade direkt ur en turistbroschyr. Bilderna har en otrolig skärpa och färgerna är läckra. Här hittar man både sommar- och vinterbilder och bland motiven finns ett Helsingfors centrum förunderligt tomt på bilar, Mannerheimvägen, Salutorget, Järnvägsstationen, Riksdagshuset – men också en mattvättningsbrygga på Tjärholmen och Olympiastadion i Tölö.
Många fler av fotografierna i albumet hade varit värda ett omnämnande, men egentligen talar de nog bäst för sig själva. Det är alltså bara att gå in på Finna och låta sig förföras av stämningen av en förgången tid, då Helsingfors ännu hade telefonkiosker, gatsopare, trafikpoliser, stiliga bilar och snö på gatorna under vintern.
Källor:
SLS arkiv, Samlingarna i Helsingfors
SLS 2227 Helsingforsbilder
SLS 2271 Fotografier från 1950- och 1960-talen
Litteratur:
Rosenström, Marika: ”Arkivet fick ta emot unika Helsingforsbilder”, Källan 2/2013, s. 17.
Rosenström, Marika: ”Nostalgiska 1950- och 1960-talsbilder”, Källan 1/2015, s. 28 – 29.
Text: Marika Rosenström