Bokbyn-program-2024Helsingfors bokmässa ordnas i år 24–27.10.2024 i Mässcentrum i Helsingfors. Helsingfors Bokmässa är ett nationellt betydande kulturforum där författare, politiker, artister och experter diskuterar om vår tids fenomen. Bokmässans viktigaste värden är yttrandefrihet, tolerans och respekt för mänskliga rättigheter.
SLS deltar synligt med bokförsäljning och flera egna scenprogram. Du hittar oss i monter 6t10 i Bokbyn strax invid scenen Fiskehamnen.
Våra scenprogram ordnas på scenerna Fiskehamnen, Blåbärslandet, Arabia och Tiedetori.
Här kan du se hela Bokbyns program.
Läs mera på mässans hemsida om öppethållningstider, biljettpriser och hela mässans program.
Torsdag 24.10
Kampen om kulturmiljön
Fiskehamnen kl. 13.00–13.30
Under de senaste åren har många kamper förts för att skydda kulturmiljöer, skogar och biologisk mångfald från att utarmas genom fastighetsinvestering, kalhyggen och gruvdrift. Vem har rätt till naturen och kulturmiljön? Vilken roll spelar de som en del av vårt immateriella kulturarv? I diskussionen deltar redaktörerna Satu Kähkönen (Kenen kulttuuriperintö? Tunteet, tilat ja teot) & Susanne Österlund-Pötzsch (Naturen och platserna) och opinionsbildaren Thomas Slätis.
Moderator: Rita Paqvalén.
Arrangör: SLS, Ny Tid & Vastapaino
Erik Allardt och forskarens roll i samhället
Blåbärslandet kl. 16.00–16.30
Sociologin fick stort inflytande över samhällsdebatten på 1960-talet. Förgrundsgestalten var sociologiprofessorn Erik Allardt, som förde in den moderna sociologin i Finland. Ett samtal om Allardt och om förutsättningarna för dagens forskare att påverka samhällsdebatten med Jan Sundberg och Hannu Uusitalo. Moderator: Peik Henrichson.
Makt och diplomati
Fiskehamnen torsdag kl. 17.00–17.30
Juristen Johan Otto Söderhjelm – presidenternas förtrogna, tongivande inom näringslivet – var under flera årtionden spindeln i nätet inom finländsk politik. Professor Herman Gummerus var både historiker, politisk aktivist under förryskningsperioden, samt diplomat i Ukraina och Italien. Men hur förhöll de sig egentligen till etiken och till stormaktspolitiken? Ett samtal med Henrik Meinander, John Strömberg och Eliel Kilpelä.
Arrangör: SLS och Svenska folkskolans vänner
Fredag 25.10
Fakta för vuxna: Allt du inte visste om kvantdatorer
Busholmen kl. 14.30–15.00
Hur komplicerade uträkningar kan en kvantdator hantera? Vilka olösta gåtor om mikro- och makrokosmos kan vi ännu få svar på? Finns det etiska problem med vad en kvantdator kan användas till? I boken Kvantdatorer förklarar Mikael Johansson den revolutionerande kvantmekaniken och dess byggklossar, så att också en oinsatt kan förstå.
Moderator: Eddie Myrskog.
Painajaisten pitkä historia – Mardrömmar genom historien
Tiedetori/Vetenskapstorget kl. 15.00–15.30
Kuinka painajaisia on selitetty ja tulkittu eri aikoina? Suomalaisia ovat öisin piinanneet arkisten huolien lisäksi niin helvetin näyt kuin sotien muistot. Kaarina Koski ja Anu Korhonen keskustelvat painajaisten historiasta Pohjoiset painajaiset -ja Mardrömmar -kirjojen pohjalta. Programmet är tvåspråkigt. Moderator: Eva Kela.
Arrangör: SLS och Gaudeamus
SAOB – en historisk ordbok för framtiden
Fiskehamnen kl. 15.00–15.30
Efter 140 års arbete är det sista bandet i Svenska Akademiens ordbok klart. Över en halv miljon ord har noggrant kartlagts. Vad berättar ordboken om det svenska språkets historia? Och hur ska en historisk ordbok uppdateras och bli modern? Ett samtal med David Håkansson, Mona Forsskåhl och Wivan Nygård-Fagerudd.
Arrangör: SLS och Svenska Akademien
Vad vill vi med skogen?
Blåbärslandet kl. 15.30–16.00
Skogen är en av människans ursprungliga livsmiljöer men hur har vi förhållit oss till skogen genom tiderna? Hur balanserar vi mellan uppfattningen om skogen som det gröna guldet och dagens oro för klimatförändring? Vilken är framtiden för skogen i Norden? Ett samtal med Ann-Louise Harberg, Jens Harberg, Jan Kunnas och Pekka Heino.
Arrangör: SLS och Litorale
Zacharias Topelius som novellist och ordbrukare
Blåbärslandet kl. 16.00–16.30
Zacharias Topelius visar i sina noveller ett modernt berättargrepp. Både språkligt och tematisk förnyade han litteraturen under sin tid. Språkvetarna David Håkansson och litteraturvetaren Jörgen Scholz i ett samtal om hur läsvänlig Topelius är idag.
Moderator: Wivan Nygård-Fagerudd.
Arrangör: SLS och Svenska Akademien
Tiden i barnböcker
Blåbärslandet fredag 25.10 kl. 17.00 – 17.30
Den finlandssvenska barnlitteraturen drar sig inte för att behandla svåra ämnen, det kan handla om allt från psykisk ohälsa till klimathot. Men hur avläser vi tid i dagens barnlitteratur då uppfattningen av tid är så föränderlig? Hur mycket tid finns det kvar och är tiden oändlig i barnboken? Ett samtal med Mia Österlund, Ann-Charlotte Palmgren och Eddie Myrskog.
Lördag 26.10
Finns det runor i Finland?
Blåbärslandet kl. 11.30–12.00
Intresset för runor är stort inte minst med tanke på vikingavurmen i populärkulturen. Men har man hittat runor i Finland och i så fall var och i vilka sammanhang? Ett samtal med Kendra Willson och Peik Henrichson.
Emma Saltzman – kvinnosakspionjär
Blåbärslandet kl. 12.30–13.00
En berättelse om en av pionjärerna för allmän rösträtt, kvinnors rättigheter och för Finlands frihet. Emma Saltzmans historia avspeglar Finlands tidiga 1900-talshistoria med förryskningspolitik och kamp för rösträtt och självständighet. Ett samtal med Katarina Saltzman och Annina Rabe.
Erik Allardt – Modernin Suomen sosiologi
Erik Allardt och den moderna sociologins genombrott
Arabia-scenen kl. 15.30–16.00
Erik Allardt – Modernin Suomen sosiologi käsittelee Allardtin uraa, hänen sosiologiaansa ja hänen rooliaan yhteiskunnallisena vaikuttajana 1950-luvulta 2000-luvun alkuun. Tuona aikana Suomi kehittyi nopeasti moderniksi pohjoismaiseksi yhteiskunnaksi. Kirja kuvaa myös yhteiskunnan muutosta Allardtin tutkimusten kautta. Allardtin merkitys tämän muutoksen tulkkina, siihen vaikuttaneena tutkijana ja intellektuellina oli huomattava.
Ett samtal om Erik Allardt, hans sociologi och hans roll som opinionsbildare från 1950-talet till början av 2000-talet. Under den här tiden utvecklades Finland snabbt till ett modernt nordiskt samhälle och samhällsutvecklingen kom också till uttryck i Allardts forskning. Han både tolkade förändringen och påverkade den som intellektuell forskare. Ett samtal med Hannu Uusitalo, Aino Sinnemäki, Jussi Simpura och Peik Henrichson. Programmet är tvåspråkigt.
Arrangör: SLS och Vastapaino
Vardagsliv under två århundraden
Fiskehamnen kl. 16.00–16.30
Hur tillbringade högreståndfamiljer sin vardag under 1700-talet? Och hur skilde sig livet då från den vardag som tog sina former under 1900-talet för envar? Vilken betydelse har klass i innovationer som revolutionerade vardagslivet i hemmen? Ett samtal om hur man fördrivit tiden med Johanna Ilmakunnas och Anna-Maria Åström. Moderator Annina Rabe.
Skogen och Kvantdatorer – populärvetenskap för nyfikna
Blåbärslandet lördag kl. 16.30–17.00
I bokserien Värt att veta kan man lätt fördjupa sig i ett spännande tema ledsagad av sakkunniga forskare. Men hur kan man som forskare öppna upp komplicerade teman så att också oinsatta förstår vad det handlar om? Ett samtal med Mikael Johansson och Jan Kunnas om hur kan man beskriva ett oändligt tema på bara 60 sidor? Moderator Eddie Myrskog.
Söndag 27.10
Vardagen och våra prylar
Fiskehamen kl. 14.30–15.00
Under 1900-talet förändrades vårt sätt att leva radikalt inte minst med tanke på vårt förhållande till föremål. I början av seklet skapade man de flesta bruksföremål själv medan man nu överkonsumerar prylar. Hur har föremålen förändrat våra liv? Ett samtal med Anna-Maria Åström, Yrsa Lindqvist och Annina Rabe.