Vad gör dagens barn på rasterna i skolan, vilken skolmat tycker de bäst om och vad vill de bli när de blir stora? Vilka språk använder unga i sin vardag i olika miljöer, växlar de språk i olika sammanhang och hur föreställer de sig framtiden? Genom arkivinsamlingen Ung på svenska vill vi dokumentera tankar och erfarenheter hos dagens yngre generationer.
Barn och unga i svensk- och flerspråkiga miljöer runt om i landet står i fokus för vår stora arkivsatsning. Bland tidigare barngenerationer har vi bland annat samlat gåtor, ramsor, lekar och spökhistorier. Material från olika decennier belyser också ungdomsspråk, musikstilar, fester, konsumtion, läsvanor och digitala miljöer. Nu ligger fokus på vardagen och tankarna hos de unga åldersklasserna 2025.
Insamlingen görs genom ett upprop till alla svenskspråkiga skolor i landet och riktar sig till alla barn i grundskolan och till unga i åldern 16 och uppåt. I de skolor som vill medverka kan de yngsta (i årskurs 1–6) delta genom att berätta om delar av sin vardag i skolan, elever i årskurs 7–9 kan berätta om sin samtid och fundera på hur världen ser ut om hundra år, och de äldsta kan genom en öppen webbenkät.
– Vi hoppas att många vill vara med och skapa material i olika språkliga och kulturella miljöer. Om vi lyckas engagera skolor på olika håll kan materialet berätta flera intressanta saker. Gör barn till exempel samma saker i vardagen och vilka språk använder man i olika miljöer och sammanhang? Kan man se skillnader i de ungas framtidsplaner och tankar om framtiden? Vi ser fram emot att ta emot bidrag som kan belysa sådana frågor, säger Katja Hellman, enhetschef på SLS.
Materialet arkiveras och blir tillgängligt i vårt arkiv, precis som de material som samlats in tidigare. Insamlingen är en del av jubileumsprogrammet då vi firar vårt 140-årsjubileum 2025.
Ung på svenska, anvisningar för skolan
För mera information, kontakta:
Katja Hellman, enhetschef
katja.hellman@sls.fi
+358 40 547 7670