Vasa avdelning vid Helsingfors universitet (senare Vasa nation), 1917. Fotograf: Erik Hägglund. SLS/Erik Hägglunds fotosamling

Medel för kurslitteraturförfattare

SLS initierar hösten 2024 ett pilotprojekt inom vilket utlyses medel för två befattningar vid universitet för kurslitteraturförfattare.

Genom en enkät riktad till universitetspersonal kartlade vi hösten 2023 behovet av svenskspråkig kurslitteratur som berör finländska förhållanden och som därmed inte täcks av den kurslitteratur som utkommer i Sverige. Kartläggningen visar att det finns ett stort behov av svenskspråkig kurslitteratur vid universiteten.

Vem kan ansöka?

Medlen är öppna att sökas av skribenter inom humaniora och samhällsvetenskaper samt närliggande ämnen som juridik, teologi och pedagogik, men forskningsbaserad, grundläggande kurslitteratur inom humaniora och samhällsvetenskaper prioriteras. Översättning av redan existerande kurslitteratur på andra språk till svenska stöds inte inom pilotprojektet.

Medlen kan sökas av forskare och universitetspersonal som har disputerat. En icke-disputerad doktorand kan söka om förhandsgranskarna har förordat disputationstillstånd.

Medlen beviljas för befattningar som förläggs till ett universitet i Finland enligt den sökandes önskemål. Den sökande ska på förhand överenskomma om detta med universitetet i fråga. Befattningarna kan vara mellan 6 och 10 månader, de kan vara på heltid eller deltid (minst 40 %). En befattning kan inom dessa ramar även fördelas mellan två forskare ifall de önskar skriva kurslitteraturen tillsammans. De gör i så fall två separata ansökningar.

När kan du ansöka?

Ansökningstiden är 1–30 september 2024.

Så här ansöker du

Logga in i SLS elektroniska ansökningssystem som organisation (universitet). När ansökningsrundan är öppen kan du läsa igenom ansökningsformuläret via funktionen ”Förhandsvisa ansökningsformulär” innan du börjar fylla i ansökan.

Skriv din ansökan på svenska.

Fyll i det huvudsakliga ämnesområdet för kurslitteraturen.

Närmare anvisningar finns i ansökningsformuläret. Arbetsplanen är en del av ansökningsformuläret och består av följande delar: motivering till varför kurslitteraturen behövs, motivering till varför den sökande är lämpad som skribent, kurslitteraturens innehåll och format, preliminär disposition.

Bifoga intyg över din doktorsexamen. En icke-disputerad doktorand bör bifoga förhandsgranskarnas förordande utlåtanden till sin ansökan.

Lönen anges utgående från lönevillkoren vid det universitet som den sökande är knuten till eller vill förläggas till. Inkludera även andra eventuella kostnader i budgeten.

Meritförteckningen ska följa Forskningsetiska delegationens principer, se Modell till meritförteckning för forskare.

Gör upp förteckningen enligt Finlands Akademis anvisningar, se Publikationsförteckning.

Dekanens eller avdelningschefens samtycke.

Vad händer med ansökan?

Ansökningarna utvärderas av SLS forskningsnämnd som föreslår vilka som väljs. SLS vetenskapliga råd fattar beslut om vem som får befattningarna under höstens lopp, vanligtvis i november.

Vi meddelar om din ansökan antagits eller avslagits per e-post. Vi motiverar eller kommenterar varken positiva eller negativa beslut.

De som antagits ingår ett avtal med SLS där bland annat kraven på den kurslitteratur som produceras inom befattningen fastställs. Den sökande förbinder sig även till att vid behov uppdatera materialet, ifall till exempel lagändringar påverkar innehållet i hög grad.

Har du frågor?

Kontakta stipendiekoordinator Tara Nyberg, tara.nyberg@sls.fi.

Ansök här

Ansök om medel för kurslitteraturförfattare